• În fiecare minut, un om clipeşte din ochi de cel puţin 24 de ori. De 22 de ori mai mult decât o pisică sau un câine. Pleoapele protejează împotriva luminii prea puternice, a accidentelor (lovituri, înţepături, etc.) şi îl curăţă. Ele acţionează ca ştergătoarele de parbriz de la maşină. De fiecare dată când clipim, pleoapa „şterge” ochiul de impurităţi şi îl umezeşte.
• Imima bate de aproximativ 100.000 de ori pe zi. În 24 de ore, ea pompează 7.000 litri de sânge. Dacă vasele sanguine ar fi puse cap la cap, lungimea lor ar fi de aproximativ 100.000 km.
Rolul inimii este de a pompa sângele în întregul corp al omului. Sângele este acela care transportă oxigenul, substanţele provenite din digestia alimentelor, substanţele toxice care vor fi eliminate din corp. În cursul vieţii inima nu se opreşte niciodată. Această pompă se „odihneşte” în timpul nopţii, reducându-şi foarte puţin numărul bătăilor.
• Un om înghite aproximativ 1,36 kg de hrană pe zi. În timpul vieţii, el mănâncă un munte de hramă, care atinge o greutate de 35 tone.
Omul poate trăi în jur de 3 săptămâni fără să mănânce şi nu mai mult de 3 zile fără să bea apă.
• Un om respiră în fiecare zi în jur de 16.000 litri de aer.
Noi nu respirăm în fiecare zi în acelaşi ritm. Atunci când activitatea corpului este normală, o persoană respiră de aproximativ 15 ori pe minut, la fiecare respiraţie, o jumătate de litru de aer fiind pompată în plămâni.
Dacă este un efort mare, ritmul respiraţiei se dublează, deoarece organismul are nevoie de mai mult oxigen.
În timpul somnului, respirăm într-un ritm mai scăzut, deoarece organismul are nevoie de mai puţin oxigen.
• În fiecare zi, în gura unui om se produce în jur de un kilogram şi jumătate de salivă.
Saliva protejează dinţii şi gingiile împotriva infecţiilor cauzare de bacterii. Ea permite, de asemenea, înmuierea alimentelor pe care le mâncăm şi astfel stomacul le va digera mai uşor şi mai repede.
Pentru a realiza o mişcare, o activitate, muşchii lucrează împreună de cele mai multe ori. Atunci când râzi, de exemplu, intră în acţiune un număr de 17 muşchi. Pentru ca tu să pronunţi un singur cuvânt, 70 de muşchi formează o adevărată echipă.
• Dacă un om nu şi-ar tăia unghiile niciodată, acestea ar ajunge în 80 de ani să crească până la o lungime de aproape 3 m.
Unghiile cresc mai repede în timpul verii decât al iernii. Cele de la mâna cu care scrii cresc mai repede decât la cealaltă mână. Unghia degetului mare este cea care creşte cel mai repede!
Nu uitaţi: Sănătatea este cea mai de preţ avuţie!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu